کاربرانی که پا در عرصه طراحی سایت و یا ساخت وبسایت شخصی با قالب های اختصاصی و یا پوسته های عمومی میگزارند با سیستم های مدیریتی محتوا آشنا می شوند که در این میان وردپرس با میزان محبوبیت بالا و براورده کردن نیاز خیلی از سایت ها توانسته محبوبیت بسیار بالایی را در این زمینه […]
کاربرانی که پا در عرصه طراحی سایت و یا ساخت وبسایت شخصی با قالب های اختصاصی و یا پوسته های عمومی میگزارند با سیستم های مدیریتی محتوا آشنا می شوند که در این میان وردپرس با میزان محبوبیت بالا و براورده کردن نیاز خیلی از سایت ها توانسته محبوبیت بسیار بالایی را در این زمینه کسب کند و میزبان سایت های بسیار زیادی باشد چرا که کار با آن نسبتا ساده بوده و اکثر نیازهای یک سایت را برآورده می کند !
اما وردپرس چیست و به چه دردی میخورد؟ چطور روی هاست آن را نصب کنیم و یا اصلا چطور آن را تهیه کنیم؟ خب اگر با حجم سوالات زیادی مواجه شده اید اصلا نگران نباشید چون در این مقاله قصد داریم به پاسخ اکثر آن ها بپردازیم ! در اول که عنوان مقاله را مشاهده کردید شاید با خود بگویید که چیز ساده و تکراریست اما یقینا سوالاتی برای شما مطرح می باشد که چرا باید از وردپرس استفاده کنیم به چه دردی میخورد و چه افزونه هایی برای آن کاربردی می باشد و چه افزونه هایی سایت را سنگین خواهد کرد و از جمله این سوالات که همواره برای کاربران پیش می اید که با مطالعه کامل مقاله به اکثر سوال های خود دست پیدا خواهید کرد پس با ما همراه باشید !
وردپرس چیست و چه کاربردی دارد؟
اگر در سایر سایت ها و خبرنامه ها دیده باشید گاها موضوعاتی مطرح شده است که آیا میتوان با وردپرس برای ساخت وبسایت هایی از جمله (خبری , فروشگاهی , دانلودی , موزیک , فیلم و …) راه اندازی کرد؟ خیلی از کاربرها که به تازگی قصد ورود به دنیای بزرگ وردپرس را دارند این سوالات برایشان مطرح میشود و از دوستان میپرسند تا بهترین سیستم مدیریت محتوا برای کسب و کار خود انتخاب نمایند !
وردپرس به زبان ساده: اگر بخواهیم به زبانی ساده و عامیانه به تعریف وردپرس بپردازیم میتوانیم به این موضوع اشاره کنیم که وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای سایت ساز می باشد که با استفاده از آن قادر خواهید بود تا انواع گوناگون و متنوع سایت و وبلاگ ها را با آن پیاده سازی کنید و با اطمینان خاطر از تجربیات خود و دیگر همکاران در این عرصه و همچنین نمونه های مشاهده شده می توانم این اطمینان خاطر را به شما بدهم که وردپرس با داشتن انعطاف پذیری بالای خود می تواند جوابگوی هر نوع وبسایت خاصی که مد نظر شما می باشد باشد و این موضوع بسیار خوبی است .
اگر بخواهیم با یک زبان حرفه ای تر جواب این سوال را بدهیم که وردپرس چیست؟ میتوانیم اشاره کنیم به یک سایت ساز متن باز و رایگان تحت وب که در دسته کلمه اختصاری CMS ها (Content Management System) قرار میگیرد. بله همانطور که اشاره کردیم برای ساخت وبسایت وردپرس بصورت کاملا رایگان و متن باز می باشد که خود cmsوردپرس نیز با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده است که اگر آشنایی با این زبان برنامه نویسی داشته باشید می توانید تا انواع شخصی سازی ها و طراحی ها را بر روی سایت خود انجام دهید و این سیستم مدیریت محتوا در دسته نرم افزار های رایگان در دنیای کنونی در حال فعالیت میباشد و این مزیت بسیار خوبی در این زمینه می باشد !
وردپرس چیست به زبان حرفه ای: سیستم مدیریت محتوای وردپرس با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP ساخته شده و توسط پایگاه داده mysql پشتیبانی می شود. حتی نسخه ای از وردپرس برای پست گرس کیو ال نیز موجود هست در حال حاضر و کاملا رایگان و متن باز می باشد ! شما می توانید از قالب های اختصاصی وردپرس برای وبسایت خود استفاده کنید یا از قالب های آماده ای که در سراسر نت موجود می باشد !
تاریخچه سیستم مدیریت وردپرس و تولد آن
مت مولنوگ پایه گزار وردپرس می باشد که در 27 می سال 2003 آن را بصورت رسمی عرضه و انتشار داد ! در ابتدا نرم افزار کدبازی بصورت گسترده توسط وبلاگ نویسان مورد استفاده قرار گرفته بود و استفاده می شد اما به مرور زمان به دلیل انعطاف پذیری زیاد این سیستم همه به این سوی کشیده شدند و حالا با استفاده از افزونه های متنوع و پوسته ها و قالب های حرفه ای در وردپرس میتوانند نیاز خود را به سادگی با وردپرس برطرف و کسب و کار خود را ارتقا دهند !
آموزش نصب وردپرس بر روی هاست
برای راه اندازی وردپرس کافیست تا آخرین نسخه این سیستم مدیریت محتوای محبوب را از وبسایت وردپرس فارسی دریافت کرده و براحتی با آپلود آن برروی هاست و طی کردن مراحل آن را نصب و شروع به استفاده کردن نمایید ! که در زیر به روش اصلی آن میپردازیم و بر اساس نیاز خود میتوانید از آن استفاده نمایید !
برای ساخت وبسایت ابتدا بسته کامل وردپرس فارسی را از این سایت یا با استفاده از جستجو در گوگل دانلود نمایید .
به روت هاست خود بروید و مسیر public_html را پیدا کنید .
فایل zip دانلودی را در روت public_html آپلود و صبر نمایید تا فرایند آپلود کامل شود .
فایل zip را اکسترکت کرده بصورتی که کاملا تمام فایل های وردپرس در روت public_html باشد !
حالا از طریق هاست خود وارد قسمت Mysql Wizard یا Mysql شوید و یک پایگاه داده و یک یوزر ایجاد نمایید .
حالا آدرس سایت خود را مثال www.example.com باز کنید و مراحل را بصورتی که توضیح داده است طی نمایید !
1- طراحی شکل و ظاهر سایت شما
پس از نصب کامل آن و ساخت وبسایت نوبت به آن می رسد که طراحی ظاهر آن را به سلیقه خود و بسته به نیاز خود که مضمون سایت شما چه می باشد تغییر دهید و شروع به اصلاح کنید ! برای این مورد می توانید قالب و پوسته اختصاصی طراحی کنید یا از طریق پنل مدیریت وردپرس به قسمت ( نمایش / پوسته ها ) مراجعه کرده و چیزی که مورد نیاز شما می باشد را برای وبسایت خود اعمال کنید و شکل و ظاهر وبسایت خود و کسب و کار خود را پیاده سازی کنید که هم می توانید از مخزن خود وردپرس از قالب های آماده ای که قرار داده است استفاده نمایید یا اینکه از قالب های رایگانی که سراسر وب موجود می باشد استفاده کنید و یا قالب های فروشی را بسته به سلیقه خود خریداری کنید و یا قالب اختصاصی بسته به کار خود سفارش دهید و برروی وبسایت خود اعمال کنید !
برای ویرایشات ظاهری میتوانید از زبان های نشانه گزاری html , css و بسته های آیکونی از جمله fontawesome که خیلی از طراحان سطح وب در حال کار با آنها می باشند استفاده نمایید یا با طراحی که در این زمینه تجربه داشته باشد در ارتباط باشید تا بسته به سلیفه شما برای شما پیاده سازی های مربوطه را انجام دهند و برای پیاده سازی امکانات متنوعی از جمله سیستم پنل کاربری و … باید با برنامه نویسان php و برنامه نویس هایی که در این زمینه در حال فعالیت می باشند در تماس باشید و شکل و ظاهر سایت شما به قالب و پوسته شما بستگی دارد !
2- ایجاد بخش های گوناگون با استفاده از افزونه ها
پس از سفارشی سازی ظاهر سایت خود کار به اینجا ختم نشده و شما می توانید بخش های متنوعی را به وبسایت خود جهت انجام کارهای متنوع و گوناگون اضافه کنیدکه این کار را افزونه های متنوع یا اصطلاحا پلاگین های وردپرس ( Plugins ) برای شما انجام میدهند و صرفا بسته های نرم افزاری کوچکتری می باشند که برنامه نویس ها با هدف های مشخصی آن ها را طراحی و ارائه کرده اند که شما براحتی با نصب آن ها قادر خواهید بود تا امکانات مورد نیاز خود بصورت مکمل های وبسایت خود به سایتتان اضافه نمایید و کار را برای شما ساده خواهند کرد !
اگر بخواهیم مثالی در رابطه با این موضوع برای شما مطرح کنیم ساده ترین کار ساخت فرم می باشد که در حال حاضر در سیستم مدیریت وردپرس افزونه فرم تماس 7 محبوبیت خاصی را برای خود در برگرفته است که شما می توانید با نصب این افزونه در صفحات وبسایت خود فرم هایی جهت ارتباط کاربر و مدیریت جهت جمع آوری اطلاعات کاربران و همچنین بخش های تماس ایجاد نمایید .
افزونه های وردپرس نیز همانند قالب و پوسته های وردپرس می باشد که شما می توانید هم آن هارا از مسیر ( افزونه ها / افزودن ) دریافت و نصب کنید هم میتوانید از سطح اینترنت آن هارا دریافت نمایید هم افزونه های ویژه را خریداری نمایید که تمامی این موارد قابل انجام و در دسترس می باشد !
3- توابع وردپرس چیست؟
افزونه ها و قالب ها برای نمایش اطلاعات پویا از توابع وردپرس برای ساخت وبسایت استفاده می کنند. توابع وردپرس یک سری کدهای نوشته شده به زبان php هستند که توسط وردپرس کوتاه شده و به شکل اختصاری جهت دریافت اطلاعاتی همچون محتوای نوشته , برچسب نوشته , دسته بندی ها و … همچنین ویرایش یک سری از از موارد و توسعه استفاده می شوند و با توابع می توان آن هارا فراخوانی و مدیریت نمود. یک سری توابع در وردپرس بصورت پیشفرض از قبل موجود بوده و ما براحتی می توانیم آنهارا فراخوانی و استفاده نماییم همچنین با استفاده از زبان برنامه نویسی قادر خواهیم بود بسته به نوع پروژه و کار توابع جدیدی را در این میان ایجاد کنیم که در صفحات مختلف قابل استفاده و فراخوانی باشند. پس عملا نمی توان گفت توابع وردپرس محدود به تعداد خاصی بوده و عمدتا قابل توسعه هست. اگر شما طراح و برنامه نویس وردپرس باشید لازم است با توابع وردپرس بصورت جامع و کامل آشنا باشید تا بتوانید در طراحی های خود مورد استفاده قرار دهید که با رجوع به مرکز دانش وردپرس به آدرس codex.wordpress.org یا developer.wordpress.org قادر خواهید بود تا به کلیه توابع وردپرس دسترسی داشته باشید و در توسعه نرم افزار خود از آن ها استفاده نمایید !
4- روابط خوب با موتور های جستجو
خوشبختانه وردپرس با طراحی و کدنویسی مناسب برای موتور های جستجوگری از جمله گوگل بصورت استاندارد و کاملا بهینه پیاده سازی شده است. به جرئت میتوان گفت SEO برای ساخت وبسایت در وردپرس در میان CMS های موجود بهینه سازی خیلی خوب و عملکرد بسیار عالی ای را دارد و یک گزینه بسیار خوب جهت راه اندازی وبسایت می باشد ! روابط خوب وردپرس با عملکرد موتورهای جستجو باعث شده تا کاربران زیادی نیز به همین دلیل به سمت وردپرس بیایند چون هم هزینه مقبولی برای کسب و کار دارد هم عملکرد نسبتا بالایی دارد و بسیار خوب می باشد ! همچنین در قالب های وردپرس نیز تا حد ممکن باید موارد سئو رعایت شده باشد تا بازدهی خوبی را برای شما به عمل بیاورد !
5- امنیت وردپرس
یکی از مهم ترین مسائل و مواردی که هر کاربر پس از استارت وبسایت و نرم افزار خود باید هدف قرار دهد بحث امنیت آن می باشد تا از نفوذ هکر ها و افرادی که قصد تخریب دارند را جلوگیری کند و وردپرس با آپدیت هایی که بصورت مستمر دارد ارائه میدهد و با پیشرفت زبان های برنامه نویسی تا حد ممکن جلوی راه های نفوذ را گرفته و سعی در ارائه CMS بدون نقص دارد و سد راه نفوذکنندگان می شود اما آپدیت های وردپرس و رفع مشکل ها دلیل بر این نیست که وردپرس یک سیستم غیر ایمن می باشد و به جرئت میتوان گفت حتی قوی ترین سایت ها نیز راه های نفوذی دارند و بصورت 100 درصدی نمیتوان جلوی نفوذ را گرفت اما تا حد زیادی میتوان آن را قوی نمود !
6- پشتیبانی وردپرس و فراوانی در وب فارسی
در زمینه وردپرس نیز مانند خیلی از سیستم های مدیریت محتوا این سیستم نیز دارای سایت رسمی پشتیبانی می باشد که در حال حاضر ما میتوانیم از سایت های wp-persian.com و wordpress.org کمک بگیریم و برای آپدیت ها و امکانات به آن ها رجوع کنیم تا نیاز های خود را به حداقل ممکن برسانیم ! همچنین در صورتی مشکل خاصی داشته باشید میتوانید در انجمن این سایت ها سوال خود را مطرح کنید تا کاربران وردپرسی مشکل شما را برطرف نمایند همچنین در میان فارسی زبانان آنچنان وردپرس غنی می باشد که شما حتی با یک جستجوی کوچک قادر به دریافت پاسخ های خود به راحتی هرچه تمام خواهید بود ! همچنین جهت طراحی قالب و افزونه های دلخواه و اختصاصی خود می توانید از بخش ارتباط با یاس کد و ارسال سفارش موضوع خود را مطرح کنید تا در سریع ترین ممکن پاسخ خود را دریافت نمایید !
مقاله جامعی بود ممنون